Våra olika sorters bänkskivor

Att välja rätt bänkskiva är en spännande utmaning. Egenskaper, underhåll, färg, tjocklek, pris och leveranstid är antagligen de vanligaste frågeställningarna du ställs inför. Vid ett besök hos oss bistår vi gärna med tips och råd om de olika materialen. Leveranstiderna ligger på en vecka och uppåt beroende på vilket material du väljer.

När det gäller priserna så varierar de beroende på material men i förhållande till den övriga marknaden så brukar vi ligga bra till. Här nedan kan du se vilka sorters bänkskivor vi har samt ta del av lite grundläggande information om dem. Besök gärna vår utställning på Upplandsgatan 19 A så berättar vi mer och du får på köpet en bättre känsla för de olika materialen.

Betong

betong

Trendigt material som är lite mjukare än sten och därmed snällare mot glas och porslin. Finns som våt- eller torrslipat och i olika toner av grått. Passar bra till såväl moderna som gammeldags kök. Kräver visst underhåll. Minsta tjocklek 40 mm.

Natursten

natursten

Klassiskt material där den svarta graniten Nero Assoluto och vitgrå Carraramarmor är de vanligaste. Finns i en mängd olika modeller. Kan fås från 20 mm och uppåt i tjocklek och med matt eller polerad yta. Granit är exempelvis ett extremt hårt och tåligt naturmaterial. Klarar hårda påfrestningar och behåller sin glans även under hårt slitage. Är genom sin hårdhet kanske inte alltid så snällt mot glas och porslin.

Kvartskomposit

kvarts

Malen kvartssten som tillsammans med acryl och färgpigment pressats till en hård och fin yta som antingen är matt eller blankpolerad. Väldigt tålig och hygienisk och kan fås från 12 mm och uppåt. Många olika färger och mönster som gör det lätt att hitta något som passar till de flesta kök. I princip underhållsfritt.

Keramik

Bänk i keramik

Ett ganska nytt material som bänkskiva. Keramik har samma komponenter som granit, nämligen sand, lera, fältspat och mineraloxider men är ännu hårdare. 
Underhållsfri och nästan omöjlig att repa och du kan utan problem ställa heta pannor och kastruller direkt på bänken utan problem. Inga bekymmer med fläckar från syra och fett. Görs oftast 12 mm tjock.

Laminat

laminat

Högtryckslaminat består av impregnerat papper som har pressats samman under mycket högt tryck och hög temperatur. Tunt laminat limmas på en spånskiva.

Finns många färger och mönster att välja bland och är lätt att hålla rent. Materialet är ganska tåligt och tål värme bra.  Kan fås med olika kantprofiler. Antagligen den billigaste bänkskivan.

Kompaktlaminat

kompaktlaminat

Laminat rakt igenom hela skivan vilket gör en den väldigt tålig. Finns i en rad olika färger med svart kärna. Från 12 mm och uppåt.

Corian/Hi-Macs

corian

Ett kompositmaterial som genom sin avsaknad av porer är mycket hygieniskt och därför ofta används i offentliga miljöer, exempelvis hos hamburgerkedjor och bensinstationer. Kan monteras och värmas ihop så att du inte kan se skarvarna.
De flest skivorna görs vita eftersom eventuella repor då syns mindre.

Glas

glas

Härdat glas är ett praktiskt och snyggt material för bänkskivor. 
Underhållet är befintligt och det räcker oftast med att torka av med en fuktig trasa. 
Ger ett elegant intryck och kan beställas i en rad olika färger. Kanterna kan dock, som det i regel är med glas, vara lite känsliga för hårda stötar.

Rostfritt

rostfritt

Förr i tiden var en del av arbetsytan i köket nästan alltid i rostfritt stål och den trenden är nu på väg tillbaka. Det rostfria stålet har stora fördelar genom att det är lätt att putsa upp och tål näst intill hur mycket värme och fukt som helst. Känsligt för repor men efter ”de första hundra” så blir det mer som vackert patina. Finns med olika slags ytfinish.

Trä

tra

Trä är nog tillsammans med marmor och rostfritt stål det mest klassiska materialet på svenska köksbänkar. Trä ger ett varmt och levande intryck och åldras med skönhet. Kräver en del aktsamhet och underhåll för att hålla det vackert med tiden men det är det värt. Gemensamt för alla träslag är att du regelbundet bör behandla dem för att skydda mot t ex fukt och smuts. Lätt att slipa om du fått en repa. Finns i en rad olika träslag och med finger- eller helstav.